Europos maisto saugos tarnyba (EFSA), paprašyta Europos Komisijos (EK), atnaujino savo mokslinę nuomonę dėl nikelio, esančio maisto produktuose ir geriamajame vandenyje, rizikos vertinimo.
Rengiant naująją mokslinę nuomonę buvo atsižvelgta į nikelio paplitimo duomenis, atnaujintas nustatytos atskaitos dozės (angl. Benchmark dose (BMD)) gaires ir naujus prieinamus mokslinės informacijos išteklius. Vertinant ūmų bei lėtinį nikelio poveikį, buvo išanalizuota daugiau nei 47000 minėto metalo paplitimo maisto produktuose ir vandenyje atvejų. Didžiausios nikelio koncentracijos nustatytos ankštiniuose maisto produktuose, riešutuose, sėklose (sojų pupelėse, sojų pupelių miltuose, valgomuosiuose kaštonuose, anakardžių riešutuose), taip pat specialios mitybinės paskirties produktuose (augalų ekstraktų mišiniuose ir mineraliniuose papilduose).
Žinoma, kad nikelis yra plačiai paplitęs Žemės plutos komponentas ir yra aptinkamas visoje biosferoje. Nikelis maiste, geriamajame vandenyje gali atsirasti natūraliai arba dėl žmogaus veiklos. Nikeliui būdingos įvairios oksidacijos stadijos. Maiste ir geriamajame vandenyje minėtas metalas dažniausiai aptinkamas dvivalentės formos – stabiliausios oksidacinės būsenos. Nikelio absorbavimas organizme iš virškinamojo trakto priklauso nuo jo cheminės formos, pačios dozės dydžio ir tirpumo. Taip pat pastebėta, kad nikelio pasisavinimas prastesnis pavalgius ir atvirkščiai – jo organizmas pasisavina daugiau, kai badaujama. Mokslinių studijų metu atskleista, kad nikelis iš žmogaus organizmo pasišalina per 28 ± 9 valandas. Dauguma absorbuoto metalo pasišalina iš organizmo kartu su šlapimu.
Vertinant neigiamą chroninį poveikį, nustatytas naujasis toleruotinas per dieną su maistu suvartojamo nikelio kiekis – 13 µg/kg kūno svorio. Nustatyta, kad lėtinį neigiamą poveikį daugiausia sukelia grūdinių maisto produktų, tokių kaip duona, bandelės, įvairūs kiti kepiniai, vartojimas.
Vertinant ūmų neigiamą poveikį, sukeltą nikelio, esančio maiste ir geriamajame vandenyje, svarbiausiu laikomas sisteminis kontaktinis dermatitas nikeliui jautriems žmonėms. Pupelės, kava, paruoštos vartojimui sriubos, šokoladas, pusryčių dribsniai – pagrindinės maisto produktų kategorijos, prisidedančios prie neigiamos nikelio poveikio vartotojams, vertinat ūmų poveikį.
Naujojoje nuomonėje minima, kad nikelis galimai gali daryti neigiamą poveikį žmonių reprodukcijai ir vystymuisi. Abejojama, kad nikelis, suvartojamas su maistu ir vandeniu, galėtų neurotoksiškai veikti žmonių organizmus bei turėtų įtakos vėžinių darinių formavimuisi.
Išsamesniam nikelio rizikos vertinimui būtinos tolimesnės studijos. Taip pat būtina platesnė informacija apie nikelio nanodaleles, galimai esančias maisto produktuose ir geriamajame vandenyje.
Parengta pagal EFSA informaciją https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6268