Vakar Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) įvyko Lietuvos ir Vokietijos Dvynių projekto „Valstybinės maisto kontrolės rizikos analizės, kokybės užtikrinimo ir liekanų analizės stiprinimas Lietuvos Respublikoje" baigiamasis posėdis. Šio projekto tikslas – stiprinti maisto saugos rizikos vertinimą, diegti naujas maisto kokybės laboratorinių tyrimų metodikas, įkurti maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo įstaigą. Projekto užbaigimo posėdyje dalyvavo Vokietijos ekspertai – šio projekto vadovas Fridrich Johannsen, Joachim Ehler, lietuvių kilmės mokslininkas, Vokietijos rizikos vertinimo instituto mokslinis bendradarbis Ričardas Palavinskas. Lietuvai atstovavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojai Vidmantas Paulauskas ir Artūras Bagotyrius, kiti atsakingi VMVT specialistai, Finansų ministerijos atstovė, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto vadovaujantys darbuotojai. Įgyvendinus šį projektą, nuo 2008 metų liepos 1 d. savo veiklą pradėjo Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas. Šis institutas – nepriklausoma maisto saugos rizikos vertinimo institucija Lietuvoje, kurios funkcija – vertinti riziką visoje maisto grandinėje ir apie galimas grėsmes laiku informuoti ne tik Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atsakingus specialistus, bet ir Vyriausybės atstovus bei visuomenę. Projekto vykdymo metu buvo atlikta maisto saugos Lietuvoje rizikos analizė, Vokietijos partneriai padėjo įdiegti naujus maisto sudėties laboratorinius tyrimus, apmokė laboratorijos specialistus dirbti su šių tyrimų atlikimui įsigyta įranga. Projekto vadovas F.Johannsen pasidžiaugė sėkmingu numatytų uždavinių įgyvendinimu, palinkėjo naujai įkurto Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atsakingiems darbuotojams toliau siekti užsibrėžtų tikslų, įrodyti tokios institucijos buvimo reikalingumą Lietuvoje. Vokiečių eksperto nuomone, tiek techninė bazė, tiek darbuotojų kvalifikacija leidžia tikėtis kuo geriausių rezultatų stiprinant maisto saugą mūsų šalyje. VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas padėkojo projekto partneriams už konstruktyvų ir draugišką bendradarbiavimą. „Su kolegoms iš Vokietijos įgyvendiname nebe pirmą tarptautinį projektą. Pagrindas padėtas tvirtas, tolesnė sėkmė priklausys nuo mūsų pastangų ir noro tobulinti gebėjimus, ieškoti naujų sprendimų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto įkūrimas atveria galimybes organizuoti įvairius tikslinius tyrimus, tobulinti laboratorinių tyrimų metodikas. Ši institucija bus pajėgi suformuoti nepriklausomą, moksliškai pagrįstą nuomonę maisto saugos, kokybės ir rizikos vertinimo klausimais. Institutas ne tik padės stiprinti ryšius su Vokietijos rizikos vertinimo institutu, bet ir galės atstovauti Lietuvai bendradarbiaujant su Europos maisto saugos tarnyba (EFSA), kitomis vedančiomis šios srities mokslo įstaigomis", – sakė V.Paulauskas.
Šaltinis : VMVT tinklalapis