Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) parengė naujas rekomendacijas, padėsiančias maisto tiekėjams nuspręsti, kokią informaciją vartotojams pateikti apie maisto laikymo ir vartojimo terminus. 2020 m. pabaigoje buvo išleistos „Maisto galiojimo datos žymėjimo ir su tuo susijusios informacijos gairės: 1 dalis (datos žymėjimas)“, dabar paskelbta 2-oji šių gairių dalis –„Informacija apie maistą“.
Pirmoje gairių dalyje EFSA pristatė ekspertų parengtą įrankį, padedantį maisto tvarkytojams nuspręsti, kokiu atveju ant jų gaminamų produktų galiojimo datą reikia žymėti „Tinka vartoti iki“, o kokiu – „Geriausias iki“. Antrojoje dalyje pateikiamos rizikos vertinimu paremtos rekomendacijos, kurių turi laikytis maisto verslo operatoriai, priimdami sprendimą dėl apie maistą teiktinos informacijos, susijusios su laikymo sąlygomis ir (arba) vartojimo terminais atidarius maisto pakuotę ar atšildžius šaldytus maisto produktus.
Atidarius maisto pakuotę, bakterijos į maistą gali patekti per užterštas rankas, paviršius ar įrangą. Nustatyti vartojimo terminą yra sudėtinga, tačiau EFSA ekspertų parengtos gairės padės maisto tiekėjams nuspręsti, ar tikslinga vartotojams pateikti papildomų instrukcijų greta nurodytų „Tinka vartoti iki“ arba „Geriausias iki“ datų.
Gairėse nurodoma, kad tų produktų, kurių pakuotės atidarymas gali sąlygoti kenksmingų bakterijų augimą, vartojimo laikas yra trumpesnis nei pradinė „Tinka vartoti iki“ arba „Geriausias iki“ data.
Gairėse taip pat pateikiama rekomendacijų, kaip saugiai atitirpinti maistą. Užšaldymas neleidžia daugintis bakterijoms. Tačiau šie mikrobai gali atsigauti atšildymo metu, o po to išaugti maiste iki tokio lygio, kuris gali tapti pavojingas žmonių sveikatai – sukelti maisto kilmės infekcijas. Ekspertai nustatė gerąją praktiką, kuri sumažina kenksmingų mikrobų dauginimąsi maisto produktų atitirpinimo metu. Pavyzdžiui, atšildymas turėtų būti atliekamas esant žemai temperatūrai, pvz., šaldytuve; atšilę maisto produktai turėtų būti laikomi originalioje pakuotėje arba švarioje talpykloje, kad būtų išvengta jų užteršimo; vartotojai turėtų visada laikytis gamintojo nurodymų dėl produkto laikymo ir paruošimo, kad būtų užtikrinta maisto sauga; atšildyto maisto negalima užšaldyti.
Produktų galiojimo datos žymėjimas ant maisto pakuočių nurodo orientyrą, kaip ilgai laikyti maistą, kol jo kokybė pradeda kisti ar maistas tampa nesaugus valgyti.
Terminas „Tinka vartoti iki“ yra siejamas su maisto sauga – maisto produktus galima vartoti iki šios datos, bet ne vėliau, netgi jei jie atrodo įprastai, o kvapas nepakitęs.
Terminas „Geriausias iki“ yra siejamas su maisto kokybe – maistas išliks saugus valgyti ir po nurodytos datos, tačiau gali būti nebe toks kokybiškas. Pavyzdžiui, jo skonis ar tekstūra gali būti nebe tokie geri.
Aiški informacija ant pakuotes taip pat gali padėti sumažinti maisto švaistymą.