Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) įvertino Listerijų taršos riziką visuomenės sveikatai, siejamą su šaldytomis blanširuotomis daržovėmis. Daržovių blanširavimas – procesas, kurio metu prieš šaldymą daržovės yra nuplikomos karštame vandenyje labai trumpą laiką. EFSA padarė išvadą, kad rizika, siejama su tokių daržovių vartojimu, yra žemesnė lyginant su gatavų vartoti produktų (RTE), pavyzdžiui, rūkytos žuvies, paruoštos mėsos, dešrų, paštetų bei minkštų sūrių, vartojimu.
Maisto verslo operatoriai dažnai blanširuoja daržoves prieš šaldymą, kadangi tai sustabdo fermentų veikimą, kurie gali sukelti spalvos, tekstūros bei skonio praradimą.
EFSA ekspertai nustatė svarbius kontrolės veiksmus, kuriuos maisto verslo operatoriai galėtų įgyvendinti siekiant sumažinti taršos šaldytose daržovėse riziką: nuo maisto gamybos paviršių valymo ir dezinfekcijos iki vandens, laiko bei temperatūros kontrolės skirtinguose procesų etapuose bei tikslaus ženklinimo.
EFSA pabrėžia maisto gamybos aplinkos stebėsenos Listeria monocytogenes atžvilgiu svarbą, kadangi listerijos gali išlikti maisto gamybos aplinkoje ir toliau užteršti maisto produktus. Nuomonėje taip pat pateikiamos rekomendacijos kaip sumažinti listerijų riziką namuose: svarbiausia yra laikytis geros higienos praktikos – laikyti šaldytas ar atšildytas daržoves švariame šaldiklyje ar šaldytuve tam tinkamoje temperatūroje ir laikytis ženklinimo etiketėje nurodytų produkto saugaus paruošimo instrukcijų.
Rizika žymiai sumažėja, jeigu po atitirpinimo daržovės yra tinkamai apruošiamos
NMVRVI primena, kad Listeria monocytogenes bakterijos sukelia žmonių ir gyvūnų užkrečiamąją ligą – listeriozę. Šios bakterijos dažniausiai randamos aplinkoje ir termiškai neapdorotame maiste bei gali būti aptinkamos maisto gamybos aplinkoje. Dažniausiai listerijos aptinkamos šiuose maisto produktuose – šaltai rūkytuose žuvininkystės produktuose, šaltai rūkytose dešrose, ilgai šaldytuve laikytame gyvūniniame maiste (ypač paštete), minkštuosiuose sūriuose, nepasterizuotame piene ir jo produktuose. Termiškai apdorotas arba vartojimui paruoštas maistas gali būti užkrėstas listerijomis laikant jį kartu su žalia mėsa, paukštiena, daržovėmis. Į maistą listerijos gali patekti nuo virtuvės įrankių, aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo pjaustyta žalia mėsa, paukštiena, užterštos listerijomis daržovės.
Tik gyvos L. monocytogenes bakterijos sukelia ligą. Jos gali daugintis temperatūroje nuo <0 iki 45º C. 4 – 8º C temperatūroje dauginimasis sulėtėja, bet nesustoja. Tinkamai termiškai apdorojus produktus bakterijos žūva – maistas turi būti kaitinamas, kol vėsiausia vieta (dažniausiai vidus) pasiekia 75º C temperatūrą.
Parengta pagal Europos maisto saugos tarnybos ir Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informaciją
http://www.efsa.europa.eu/en/news/listeria-frozen-vegetables-how-reduce-risks