Birželio 7-ąją pasaulis mini Maisto saugos dieną. Šiemet Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) bei Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) paskelbė metų temą: „Saugesnis maistas, geresnė sveikata“ .
Labai svarbus faktorius yra maisto sauga, nes ji turi įtakos ligoms plisti ir gali kelti grėsmę gyvybei. Pasaulyje kasmet vienas iš dešimties žmonių kenčia nuo ligų, plintančių per maistą. Daugiau nei 200 įvairių ligų sukelia vartojamas maistas, užkrėstas bakterijomis, virusais, parazitais ar cheminiais teršalais, pvz., sunkiaisiais metalais. Tokių ligų našta labiausiai slegia skurstančius ir jaunesnius žmones.
Daugumos per maistą plintančių ligų galima būtų išvengti. Kaip pažymi PSO atstovai, kiekvieno žmogaus elgesys turi įtakos maisto sistemai ir maisto tiekimo grandinei, todėl turime būti atsakingi, jei norime išvengti į maisto produktus patenkančių mikroorganizmų, virusų ir parazitų, cheminių medžiagų likučių, biotoksinų ir kitų kenksmingų ar pavojingų medžiagų.
Žvelgiant iš socialinės perspektyvos, tokios ligos kelia socialines problemas ir gali būti vaikų nelankymo mokyklos priežastis bei mažėjantis suaugusiųjų produktyvumas darbe. Jei skatinsime vienas kitą laikytis tinkamos maisto saugos praktikos kasdieniame gyvenime, galėsime užkirsti kelią ligoms, plintančioms būtent per maistą. Kiekvienas žmogus maisto atžvilgiu atlieka tam tikrą vaidmenį: augina, perdirba, transportuoja, sandėliuoja, parduoda, perka, ruošia ar patiekia.
Teisingi veiksmai bei darbai, pagrįsti novatoriškais sprendimais ir sustiprintu bendradarbiavimu tarp sektorių, yra būtini siekiant Tvaraus vystymosi tikslų (angl. Sustainable Developement Goals – SDGs). Reikia pakeisti maisto sistemas ir tai daryti tvariu būdu.
Pasaulinės maisto saugos dienos šūkis primena, kad visi atliekame savo vaidmenį išsaugant saugų maistą. Turime teikti pirmenybę maisto saugai visoje tiekimo grandinėje, nuo „lauko iki stalo“. Galime ir turime imtis veiksmų, kad būtume sveiki ir saugūs!
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (toliau – NMVRVI) vienas svarbiausių veiklos prioritetų yra maisto sauga. Kasmet NMVRVI atliekama apie 1 mln. cheminių, mikrobiologinių, molekulinių, radiologinių, juslinių ir kitų maisto saugos ir kokybės laboratorinių tyrimų. Tiriami vietiniai ir įvežtiniai gyvūninės bei augalinės kilmės maisto produktai, maisto žaliavos, geriamasis vanduo, aplinkos, kur gaminamas maistas, mėginiai, per maistą plintančios ligos, taip pat pašarai, kuriais šeriami maistui auginami gyvuliai. Apie 70 proc. šių tyrimų sudaro valstybinės kontrolės metu atrinktų mėginių tyrimai, apie 30 proc. – savikontrolės tyrimai.
Daugiau informacijos: https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2022