Lietuvoje paskelbus valstybės lygio ekstremalią situaciją dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimo grėsmės, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba teikia rekomendacijas, kaip nuo šio viruso apsisaugoti maistą tvarkančioms įmonėms.
Rekomendacijos maisto tvarkymo subjektams
Asmens higiena:
• Prie įėjimo į maisto tvarkymo subjektus (viešojo maitinimo, prekybos, gamybos įmones ir pan.), paskelbkite informaciją, atkreipiančią dėmesį į asmens higienos sąlygų laikymąsi ir įspėjimą dėl sergančių asmenų (skelbimai, informacija, kaip ir kaip dažnai plauti rankas).
• Sudarykite galimybę lankytojams dezinfekuoti rankas prie įėjimo į maisto tvarkymo patalpas, prekybos sales ir pan.
• Reguliariai (kas 3–5 val.), o esant poreikiui ir dažniau, kruopščiai plaukite rankas su šiltu tekančiu vandeniu ir skystu muilu, dezinfekuokite jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis.
• Jei darbuotojai turi kvėpavimo takų ligų simptomų ir (ar) per pastarąsias dvi savaites lankėsi šalyse, kuriose vyksta koronaviruso (COVID-19) plitimas visuomenėje*, užtikrinkite, kad jie nedelsiant informuotų įmonių atsakingus asmenis.
• Priminkite darbuotojams asmens higienos taisykles: neliesti rankomis veido, akių, nosies, burnos ir kt., laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę).
• Nuolat stebėkite darbuotojų sveikatą ir, jei reikia, konsultuokitės Sveikatos apsaugos ministerijos nurodytais kontaktais.
* šiuo metu – Kinija (visos provincijos), Šiaurės Italijos regionas (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras. Teritorijų, kuriose vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje, sąrašas, keičiantis epidemiologinei situacijai, bus atnaujintas ir skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje http://sam.lrv.lt/koronavirusas)
Patalpų, paviršių valymas ir dezinfekavimas:
• Dažniau nei įprastai valykite patalpas, paviršius ne tik drėgnu būdu, bet naudokite specialias dezinfekcines medžiagas.
• Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas dažniausiai liečiamų paviršių dezinfekcijai (durų rankenos, turėklai, lankytojų stalai viešojo maitinimo įmonėse, krepšiai prekėms sudėti, vežimėliai produktams vežti (prekybos centruose, parduotuvėse) ir pan.).
• Netvarkykite maisto, jeigu jaučiate infekcijos simptomus (pvz., karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, pneumonijos požymiai, raumenų skausmas, bendras silpnumas), lankėtės virusą patvirtinusiose šalyse ar turėjote tiesioginių kontaktų su patvirtintu COVID-19 infekcija sergančiu pacientu.
• Ne sveikatos priežiūros įstaigose (namuose, viešosiose įstaigose, transporto priemonėse, švietimo įstaigose ir kitur, kur COVID-19 patvirtinti atvejai (asmenys) dirbo, gyveno, lankėsi) aplinkai valyti ir dezinfekuoti rekomenduojama naudoti 0,1 % natrio hipochloritą (skiedimas santykiu 1:50, jei naudojamas buitinis baliklis, kurio pradinė koncentracija yra 5 %) po valymo neutraliu plovikliu, nors duomenų apie efektyvumą prieš koronavirusą SARS-CoV-2 nėra. Paviršius, kuriuos gali sugadinti natrio hipochloritas, reikia valyti 70 % koncentracijos etanoliu, prieš tai paviršius nuvalius neutraliu plovikliu.
Parduodamų nefasuotų produktų apsauga (prekybos centruose, prekybos vietose, turgavietėse):
• Nefasuoti maisto produktai pardavimui turi būti pateikiami taip, kad būtų išvengta jų užteršimo (laikant parduotuvėje ar pirkėjui renkantis).
• Užtikrinti, kad lankytojai prisiliesdami rankomis, čiaudėdami ir pan., neužterštų nefasuotų maisto produktų, ypač kurių prieš vartojimą negalima nuplauti.
• Neturint galimybės užtikrinti tinkamos nefasuotų produktų higienos savitarnos skyriuose, laikinai nevykdyti tokios prekybos.
Rekomenduojamos cheminės medžiagos aplinkai valyti ir dezinfekuoti
Informaciją apie aplinkai nukenksminti rekomenduojamas naudoti priemones ir asmens apsaugos priemones galite rasti čia.
Dažniausiai užduodami klausimai
Kas yra naujasis koronavirusas (COVID-19)?
COVID-19 yra nauja koronaviruso padermė, kuri anksčiau žmonėms nebuvo nustatyta. Naujasis virusas panašus į SŪRS virusą – panašumas siekia apie 70–80 proc. Taip pat yra nemažai koronavirusų, kurie užkrečia tik gyvūnus. Virusai, kaip ir bet kuris kitas gyvas organizmas, paklūsta evoliucijos dėsniams, mutuoja. Gyvūnų virusams evoliuciškai naudinga pakeisti savo šeimininką ir užkrėsti žmones, tai padeda virusams išgyventi.
Patvirtinta, kad šis virusas perduodamas nuo žmogaus žmogui. Virusas plinta per orą su kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kuriuos žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami, kosėdami ar iškvėpdami. Vienas žmogus užkrečia vidutiniškai iki 3 imlių asmenų.
Kiek ilgai truks šis protrūkis ir kaip jis vystysis, neįmanoma numatyti.
Ar yra kitų galimų koronaviruso (COVID-19) perdavimo būdų?
Žinių apie tikslius šio koronaviruso perdavimo būdus vis dar yra mažai. Šiuo metu nėra nustatyta tokių atvejų, kurie parodytų, kad žmonės būtų užsikrėtę naujojo tipo koronavirusu, vartodami užterštą maistą. Nepaisant to, virusas gali būti pernešamas per užkrėstus paviršius. Tačiau tik trumpą laiką po užteršimo, nes koronaviruso gyvybingumas aplinkoje yra santykinai mažas.
Ar iš regionų, kuriuose šis virusas plinta, importuoti produktai ir prekės gali būti žmonių užkrėtimo šaltiniai?
Dėl iki šiol užfiksuotų viruso perdavimo būdų ir palyginti nedidelio koronaviruso stabilumo aplinkoje, mažai tikėtina, kad importuoti maisto produktai ar plataus vartojimo prekės gali būti infekcijos šaltinis.
Kaip apsisaugoti nuo užsikrėtimo virusu per maistą ir maisto produktus?
Nors mažai tikėtina, kad virusas gali būti perduotas per užkrėstą maistą ar importuotus produktus, būtina laikytis maisto ruošimo higienos reikalavimų bei asmens higienos. Kadangi virusai yra jautrūs karščiui, infekcijos riziką galima dar labiau sumažinti termiškai apdorojant gyvūninės kilmės maistą.
Ar koronavirusai gali išgyventi ir likti gyvybingi ant paviršių, žmonių ar gyvūnų?
Koronavirusų stabilumas aplinkoje priklauso nuo kelių veiksnių, tokių kaip temperatūra, oro drėgmė ir paviršiaus sąlygos, viruso kiekio ir pan. Žmogaus koronavirusas nėra stabilus ant sausų paviršių. Patogenų inaktyvacija sausomis sąlygomis paprastai vyksta nuo kelių valandų iki kelių dienų. Tačiau kol kas nėra konkretesnių duomenų apie naujo tipo koronavirusą.
Ar didmeninių sandėlių, krovinių gabenimo įmonių darbuotojai, tvarkantys konteinerius ar užsiimantys tolesniu pusgaminių ar kitų iš Kinijos importuotų gaminių perdirbimu, gali užsikrėsti naujo tipo patogenais?
Dėl nedidelio koronavirusų stabilumo aplinkoje patogeno perdavimas šiuo metodu daugeliu atvejų mažai tikėtinas.
Ar koronavirusai gali būti perduodami žmonėms iš gyvūnų?
Įmanoma, kad užsikrėtę gyvūnai iškvepia koronavirusus į aplinką. Todėl tikėtina, kad tokiu būdu žmonės gali užsikrėsti artimo kontakto metu. Kol kas tiksliai nepatvirtinta, ar epidemija Kinijoje kilo dėl užsikrėtusių gyvūnų, nors įtariama, kad virusas perduotas žmonėms iš laukinių gyvūnų (kupranugarių, šikšnosparnių, gyvačių ir kt.).
Kaip tinkamai gaminti maistą ir išvengti taršos?
Patikimos nuorodos
Kita aktuali su koronavirusu susijusi informacija skelbiama šių įstaigų interneto svetainėse:
• Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija – http://sam.lrv.lt/koronavirusas
• European Centre for Disease Prevention and Control – https://www.ecdc.europa.eu/en
• World Health Organization – https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
Gyventojai taip pat gali konsultuotis karštąja linija telefonu 8 618 79984 (visą parą konsultuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai).