Rizikos vertinimas – vienas rizikos analizės komponentų. Rizikos analizę sudaro trys esminiai komponentai – rizikos vertinimas, rizikos valdymas ir pranešimas apie riziką.
- Rizikos vertinimas – tai moksliškai pagrįstas procesas, susidedantis iš keturių elementų: pavojaus nustatymo, pavojaus apibūdinimo, poveikio įvertinimo, rizikos apibūdinimo.
- Rizikos valdymas – tai procesas, kuris nuo rizikos vertinimo skiriasi tuo, kad konsultuojantis su suinteresuotomis šalimis yra įvertinamos veiksmų alternatyvos, atsižvelgiama į įvertintą riziką bei kitus teisėtus veiksnius, o prireikus pasirenkamos atitinkamos prevencijos ir kontrolės priemonės.
- Pranešimas apie riziką – tai rizikos vertintojų, rizikos valdytojų, vartotojų, maisto ir pašarų verslo įmonių, akademinės bendruomenės ir kitų suinteresuotų šalių tarpusavio keitimasis informacija ir nuomonėmis dėl pavojaus ir rizikos, rizikos faktorių ir rizikos suvokimo rizikos analizės procese.
Mokslinis rizikos vertinimas būtinas gauti nepriklausomą, mokslinį patarimą maisto bei pašarų saugos, gyvūnų sveikatos ir gerovės klausimais. Jis leidžia rizikos valdymo procese geriau suprasti pavojų ir priimti atitinkamus situacijai sprendimus, tuo pat metu rizikos vertinimu pagrįsti sprendimai tampa labiau suprantami ir priimtini visuomenei. Teikiama mokslinė informacija apie rizikos vertinimą stiprina vartotojų pasitikėjimą maistu ir jo sauga.
Institutas atlieka rizikos vertinimą, teikia mokslinę nuomonę ir techninę pagalbą rengiant teisės aktų projektus, koordinuoja ekspertų darbą bei palaiko ryšius su kitomis rizikos vertinimo institucijomis, dalyvauja rizikos veiksnių stebėsenos ir kontrolės programose bei krizių valdyme, gyvūnų ligų, maisto, pašarų stebėsenos ir kontrolės programose. Rengia ir harmonizuoja rizikos vertinimo gaires maisto ir pašarų saugos, gyvūnų sveikatos ir gyvūnų gerovės srityse. Teikia mokslinę pagalbą suteikiant rinkodaros teisę veterinariniams vaistams ir veterinarinės paskirties biocidams.
Siekdami pateikti moksliškai pagrįstas ir išsamias rizikos vertinimo išvadas, savo darbe remiamės Europos maisto saugos agentūros (EFSA), Vokietijos federalinio rizikos vertinimo instituto (BfR) rekomenduojamomis rizikos vertinimo gairėmis.