Pasaulinę maisto dieną 1979 m. minėti pasiūlė Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija, o Jungtinių Tautų organizacija palankiai priėmė šią iniciatyvą ir patvirtino kaip minėtiną dieną.
Pasauline maisto diena siekiama informuoti visuomenę apie pasaulio maisto problemą ir stiprinti žmonių solidarumą kovojant su badu, prasta mityba bei skurdu. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, netinkama mityba ir padidėjusi maisto tarša yra didėjančio mirtingumo priežastis. Šiuo metu skaičiuojama, kad pasaulyje dėl nepakankamos mitybos silpsta apie 1,3 milijardo žmonių.
Kiekvienais metais Pasaulinė maisto diena turi temą, kuri daugiausia dėmesio skiria konkrečiai veiklai. Šių metų tema: ,,Maisto kaina – nuo krizės iki stabilumo“ buvo pasirinkta siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į labiausiai pažeidžiamą gyventojų sluoksnį besivystančiose šalyse ir sumažinti neigiamą svyruojančių kainų įtaką šių šalių ekonominiam gyvenimui. Pasaulio banko duomenimis, šiandieną pasaulinės maisto kainos išaugo iki aukščiausio lygio: per paskutinius aštuoniolika mėnesių kukurūzų kaina išaugo 74%, tuo tarpu ryžių kaina išaugo trigubai, iki stulbinančių 166%. Daugiau nei dvidešimtyje šalių kilo „maisto riaušės“.
Pagrindiniai Pasaulinės maisto dienos ,,Maisto kaina – nuo krizės iki stabilumo“ tikslai:
– atkreipti dėmesį į žemės ūkio produktų gamybą ir skatinti nacionalinių, dvišalių, daugiašalių ir nevyriausybinių organizacijų pastangas sprendžiant šią problemą;
– skatinti ekonominį ir techninį bendradarbiavimą tarp besivystančių šalių;
– skatinti kaimo žmonių, ypač moterų, dalyvavimą priimant sprendimus, kurie įtakos jų gyvenimo sąlygas;
– informuoti visuomenę apie bado problemą pasaulyje;
– skatinti technologijų sklaidą besivystančiose šalyse;
– stiprinti tarptautinį ir nacionalinį solidarumą kovojant su badu, prasta mityba, skurdu ir atkreipti dėmesį į pasiekimus maisto ir žemės ūkio srityse.
Minint Pasaulinę maisto dieną, visose pasaulio šalyse, taip pat ir Lietuvoje, šią dieną organizuojami įvairūs renginiai, konferencijos, seminarai sprendžiant opias, su maistu, o šiais metais – su maisto kainų didėjančiu augimu, susijusias problemas.
Lietuvoje bei kitose šalyse atliktais tyrimais nustatyta, kad apie 60 – 70 proc. visų lėtinių ligų, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas bei vėžį, priežastis – netinkama mityba. Visuomenė skatinama tausoti maistą, skirti tinkamą dėmesį mitybai, racionaliai paskirstyti maisto išteklius ir protingai apsipirkti maisto prekių parduotuvėse.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, prisidėdamas prie šios iniciatyvos, vykdo projektą „Tausok gamtą ir save“, kuriuo siekiama propaguoti visuomenėje tausojantį aplinką gyvenimo būdą ir formuoti tausojančios mitybos įpročius. Šio projekto metu moksleiviams skaitomos paskaitos, kuriose mokoma paprastų, praktiškų dalykų, kurie prisideda prie aplinkos gamtos išteklių, energijos saugojimo bei taisyklingos mitybos reikalavimų.
Cituojant pranešimus prašome nurodyti šaltinį.